Gå direkt till innehåll
Nouryon introducerar en ny och mer hållbar teknologi för produktion av etylenaminer i Stenungsund
Nouryon introducerar en ny och mer hållbar teknologi för produktion av etylenaminer i Stenungsund

Pressmeddelande -

Nouryon utökar utbudet av etylenaminer med banbrytande teknologi, och bekräftar planer på en fullskalig produktionsanläggning

Nouryon har invigt en demonstrationsanläggning i Stenungsund där företaget visar upp en revolutionerande och mer hållbar teknologiplattform för att producera etylenaminer och deras derivat. Teknologin, som är baserad på etylenoxid, möjliggör en selektiv produktion av ett brett utbud av slutprodukter och gör att Nouryon kan utvidga sitt utbud av etylenaminprodukter.

Nouryon har framgångsrikt producerat de första etylenaminprodukterna i demonstrationsanläggningen, och bekräftat teknologin i relevant industriell skala som ett nästa steg mot full kommersialisering. Etylenaminer är viktiga byggstenar i flera växande tillämpningar, såsom epoxihärdning, smörjoljetillsatser, asfaltstillsatser och våtstyrkemedel för papper.

”Möjligheten att utöka vår etylenoxidbaserade etylenaminportfölj till att selektivt producera föreningar inkluderande dietylentriamin (DETA) och trietylentetramin (TETA) och andra högre aminer är en stor möjlighet för vår industri och vi är mycket glada över detta genombrott”, säger Joppe Smit, chef för Etylenaminer på Nouryon. ”Dessutom minskar den nya teknologin råmaterialförbrukningen avsevärt samt förbättrar kostnads- och miljöprestanda genom eliminering av nästan allt avfall jämfört med befintliga processer.”

Projekteringsarbetet för en fullskalig tillverkningsanläggning baserad på den nya teknologin förväntas starta i slutet av 2019. ”Vi tror starkt på att den här teknologin har potential att bli banbrytande i vår bransch”, säger Charlie Shaver, CEO för Nouryon. ”Detta är ett utmärkt exempel på hur Nouryon arbetar med innovation för att möta förändrade krav från våra kunder”.

Nouryon är en ledande tillverkare av etylenaminer. Utöver produktionsanläggningen i Stenungsund, Sverige, tillverkar företaget etylenaminer i Ningbo, Kina.

Mer information om om Nouryons senaste tillväxtprojekt finns här.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Vi är en världsledare inom specialkemi. Industrier i hela världen förlitar sig på oss och våra specialkemikalier för tillverkning av vardagsprodukter som papper, plast, byggmaterial, livsmedel, läkemedel och hygienartiklar. Vi har byggt upp ett företag i världsklass samt skapat starka partnerskap med våra kunder, grundat på nära 400 års erfarenhet och våra 10 000 medarbetares gemensamma engagemang och fokus på tillväxt, starka finansiella resultat, säkerhet, hållbarhet och innovation. Vi är verksamma i fler än 80 länder världen över och vårt industriledande utbud omfattar varumärken som Eka, Dissolvine, Trigonox, Berol och JOZO.

Presskontakt

Annika Hilmersson

Annika Hilmersson

Presskontakt Head of Communications Technology Solutions & Sweden